top of page
kantoor

Outplacement

Outplacement is een proces dat wordt aangeboden aan werknemers die hun baan verliezen als gevolg van een reorganisatie, ontslag of andere veranderingen binnen een organisatie. Het doel van outplacement is om de getroffen werknemers te ondersteunen bij het succesvol vinden van nieuw werk buiten de huidige organisatie. Het biedt hen professionele begeleiding, middelen en ondersteuning om de transitie naar een nieuwe baan te vergemakkelijken.

 

Outplacement omvat meestal een combinatie van diensten, waaronder loopbaanadvies, begeleiding bij het schrijven van een CV en sollicitatiebrieven, training in sollicitatiegesprekken, netwerken en het zoeken naar geschikte vacatures. Het kan ook psychologische ondersteuning bieden om de emotionele impact van het verlies van een baan te verwerken en het vertrouwen en de motivatie van de werknemer te herstellen.

 

Outplacement wordt vaak aangeboden door gespecialiseerde loopbaanadviesbureaus of door organisaties zelf als onderdeel van hun sociaal beleid. Het is bedoeld om werknemers te helpen bij het vinden van nieuwe carrièremogelijkheden, het ontwikkelen van hun vaardigheden en het succesvol heroriënteren op de arbeidsmarkt. Door middel van outplacement kunnen werknemers hun loopbaantraject op een positieve manier voortzetten, zelfs na het verlies van hun vorige baan.

 

Hoe pakt B-vida het outplacement traject  aan?

 

Geen mens, organisatie en situatie is hetzelfde, dus bieden wij vooraf een op maat gesneden traject aan.  Op hoofdlijnen zal dit traject in stappen verlopen:

 

1. Intake en behoeftenanalyse: Het outplacementtraject begint met een intakegesprek tussen de outplacementadviseur en de werknemer die de baan verliest. Tijdens deze fase worden de behoeften, doelen en specifieke omstandigheden van de werknemer geanalyseerd. Dit helpt bij het creëren van een gepersonaliseerd traject.

 

2. Emotionele verwerking en zelfreflectie: Na het verlies van een baan kunnen werknemers verschillende emoties ervaren, zoals frustratie, verdriet of angst. In deze fase wordt er ruimte gegeven aan de werknemer om deze emoties te uiten en te verwerken. Zelfreflectie wordt gestimuleerd om sterke punten, vaardigheden en interesses te herontdekken en te evalueren wat belangrijk is in een nieuwe baan.

 

3. Loopbaanverkenning en doelbepaling: Samen met de outplacementadviseur gaat de werknemer aan de slag met het verkennen van verschillende loopbaanopties die aansluiten bij zijn of haar interesses en doelen. Dit kan het identificeren van nieuwe carrièrepaden, het verkennen van zelfstandig ondernemerschap of het evalueren van andere mogelijkheden inhouden. Het stellen van duidelijke doelen voor de volgende fase van de loopbaan is een belangrijk onderdeel van deze stap.

 

4. Ontwikkeling van sollicitatievaardigheden: In deze fase wordt gewerkt aan het ontwikkelen en versterken van de sollicitatievaardigheden van de werknemer. Dit omvat het opstellen van een aantrekkelijk cv, het schrijven van overtuigende sollicitatiebrieven en het voorbereiden van effectieve sollicitatiegesprekken. Feedback en coaching worden verstrekt om de werknemer te helpen zich optimaal voor te bereiden op het sollicitatieproces.

 

5. Jobsearch en netwerken: De werknemer krijgt begeleiding bij het actief zoeken naar vacatures, het benutten van netwerkmogelijkheden en het effectief gebruikmaken van online jobboards en andere middelen. De outplacementadviseur kan waardevolle connecties en contacten delen en tips geven voor het creëren van een professioneel netwerk.

 

6. Sollicitatiebegeleiding en interviewtraining: De werknemer wordt ondersteund bij het voorbereiden en voeren van sollicitatiegesprekken. Dit omvat het oefenen van veelvoorkomende interviewvragen, het leren presenteren van sterke punten en het ontwikkelen van zelfvertrouwen tijdens het gesprek.

 

7. Onderhandeling en contractbespreking: Zodra de werknemer een aanbod voor een nieuwe baan ontvangt, kan de outplacementadviseur helpen bij het onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden. Ze kunnen ook assisteren bij het zorgvuldig doornemen van het contract om ervoor te zorgen dat alles duidelijk en bevredigend is voor de werknemer.

 

8. Nazorg en follow-up: Het outplacementtraject wordt meestal afgesloten met nazorg en follow-up. De outplacementadviseur volgt de werknemer op nadat deze is gestart in de nieuwe functie om te controleren of alles naar wens verloopt. Eventuele vragen, uitdagingen of verdere ondersteuning kunnen worden besproken en aangepakt.

 

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke stappen en duur van een outplacementtraject kunnen variëren, afhankelijk van de behoeften van de werknemer en de opdrachtgever.

 

​

 

De doorlooptijd van een outplacementtraject kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke behoeften van de werknemer, de omvang van het traject en de beschikbare middelen. Over het algemeen kan een outplacementtraject enkele maanden duren, maar het kan ook langer duren, afhankelijk van de complexiteit van de situatie.

 

De duur van het traject wordt mede bepaald door de verschillende stappen en activiteiten die moeten worden doorlopen, zoals de intakegesprekken, emotionele verwerking, loopbaanverkenning, sollicitatievaardigheden ontwikkelen, jobsearch en netwerken, sollicitatiebegeleiding, onderhandelingen en nazorg.

  

Het is belangrijk om op te merken dat een effectief outplacementtraject maatwerk is en is afgestemd op de behoeften van de werknemer. Daarom kan de doorlooptijd variëren op basis van individuele omstandigheden, de snelheid waarmee de werknemer vooruitgang boekt en de beschikbare ondersteuning en begeleiding tijdens het traject.

 

Wij bieden flexibele opties voor onze outplacementdiensten, waarbij organisaties de mogelijkheid hebben om per traject in te kopen of te kiezen voor een collectieve afname.

​

Wij denken graag met je mee, maak een afspraak om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen: info@bvida.nl

39.jpg

Adres
 
Villa Antigone 
Stationstraat 30
6361 BH Nuth
Zuid-Limburg
Route

  • LinkedIn - grijze cirkel
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn - grijze cirkel
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page