top of page

Keuzes in Loopbaancoaching: Verdiepen of Verbreden?

In loopbaancoaching staan we vaak voor keuzes en afwegingen die de richting van onze loopbaan beïnvloeden. Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen welke koers we moeten volgen. Moeten we ons verdiepen of verbreden? Vertragen of versnellen? Horizontaal of verticaal bewegen? Kiezen voor specifieke kennis of algemene kennis? En wat is de rol van inhoud versus proces in dit alles? In dit blogartikel zullen we deze keuzes verkennen en hun relatie tot loopbaancoaching, loopbegeleiding en loopbaanoriëntatie bespreken. Soms is een shift in mindset nodig om tot de juiste keuzes te komen.

Verdiepen of Verbreden:

Een van de eerste keuzes die we kunnen tegenkomen in loopbaancoaching is de vraag of we ons moeten verdiepen in een specifiek vakgebied of juist moeten verbreden door diverse vaardigheden en kennisgebieden te ontwikkelen. Het hangt af van onze loopbaandoelen en de kansen die we willen benutten. Soms kan een brede basis van algemene kennis van onschatbare waarde zijn, terwijl op andere momenten diepgaande expertise in een specifiek domein ons verder kan brengen.


Vertragen of Versnellen:

Een andere overweging is de snelheid waarmee we onze loopbaan willen ontwikkelen. Moeten we vertragen en de tijd nemen om dieper te reflecteren, nieuwe vaardigheden te leren en onze basis te versterken? Of moeten we juist versnellen en kansen grijpen om vooruitgang te boeken, zelfs als dat betekent dat we uit onze comfortzone moeten stappen? Er is geen universeel antwoord; het hangt af van onze persoonlijke omstandigheden en ambities.


Horizontaal of Verticaal:

De keuze tussen horizontale en verticale beweging heeft betrekking op de richting van onze loopbaan. Willen we groeien in de hiërarchie van een specifieke functie of organisatie (verticaal) of willen we onze vaardigheden en ervaringen in verschillende functies en sectoren ontwikkelen (horizontaal)? Beide richtingen bieden unieke mogelijkheden voor groei en ontwikkeling, en het is belangrijk om te bepalen welke het beste past bij onze ambities en interesses.


Specifieke kennis of Algemene kennis:

De keuze tussen specifieke kennis en algemene kennis heeft te maken met de diepgang en breedte van onze expertise. Willen we ons specialiseren in een specifiek vakgebied en uitblinken in een specifieke vaardigheid? Of willen we een brede kennisbasis opbouwen en in staat zijn om verschillende taken en verantwoordelijkheden aan te pakken? Het hangt af van onze loopbaanambities en het type werk dat we willen doen.


Inhoud of Proces:

Tot slot is er de overweging van inhoud versus proces. Gaat het om het eindresultaat en de concrete taken die we uitvoeren (inhoud) of is het proces van leren, groeien en ontwikkelen net zo belangrijk? Het vinden van de juiste balans tussen inhoud en proces kan ons helpen om zowel resultaatgericht als leergericht te zijn, waardoor we zowel professioneel succes als persoonlijke groei kunnen bereiken.


Conclusie:

In loopbaancoaching worden we geconfronteerd met keuzes die onze loopbaanrichting beïnvloeden. Het is belangrijk om te erkennen dat er geen one-size-fits-all antwoord is. Elke keuze heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het is aan ons om te bepalen welke koers het beste past bij onze ambities, interesses en omstandigheden. Soms is een shift in mindset nodig om onze perspectieven te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Met de juiste begeleiding en reflectie kunnen we stappen zetten in de richting die ons helpt bij het bereiken van professioneel succes en persoonlijke voldoening.7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • LinkedIn - grijze cirkel
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page