top of page

Veranderende Waarden: Jouw route naar Werkgeluk


Het leven is een avontuur vol verrassingen, en jij verandert mee. Overtuigingen, passies en prioriteiten verschuiven naarmate je groeit. Die veranderingen in je waarden zijn als een innerlijk kompas dat je levens- en loopbaankeuzes aanstuurt. Laten we eens kijken hoe jouw evoluerende waarden van invloed kunnen zijn op je werk en hoe je ze kunt omarmen voor meer werkgeluk.

Flexibele Waarden

Waarden zijn als de drijvende krachten van je leven, de principes die bepalen hoe je leeft en de keuzes die je maakt. Ze zijn echter allesbehalve in beton gegoten; ze veranderen met de tijd. Terwijl je groeit en evolueert, kunnen je waarden verschuiven.


Hier zijn enkele voorbeelden van waarden:

1. Vrijheid: In je jongere jaren waardeerde je misschien de vrijheid om nieuwe dingen te ontdekken en risico's te nemen. Nu, als ouder, kan vrijheid nog steeds belangrijk zijn, maar misschien op een andere manier, zoals flexibel werken om meer tijd met je gezin door te brengen.


2. Avontuur: Vroeger ging je misschien helemaal op in avontuurlijke reizen. Nu kan avontuur voor jou betekenen dat je nieuwe uitdagingen aangaat in je carrière.3. Stabiliteit: Terwijl je ouder wordt, kan de behoefte aan stabiliteit en financiële zekerheid belangrijker worden. Dit kan van invloed zijn op je carrièrekeuzes.


4. Maatschappelijke Impact: Sommigen hechten veel waarde aan het maken van een verschil in de wereld. Dit kan zich vertalen in carrières in non-profitorganisaties of milieuvriendelijke bedrijven.


5. Familie: Voor velen wordt de familie een centrale waarde naarmate ze ouder worden. Dit kan leiden tot keuzes die meer in lijn zijn met de behoeften van je gezin.


6. Zelfontwikkeling: Je kunt een diepe behoefte hebben om voortdurend te leren en te groeien, wat je keuzes in je loopbaan kan beïnvloeden.


7. Balans: Het vinden van een evenwicht tussen werk en privéleven wordt steeds belangrijker naarmate je meer verantwoordelijkheden krijgt.


8. Samenwerking: Als je waarde hecht aan samenwerking, kun je kiezen voor banen waarin teamwork en collectieve doelen centraal staan.


9. Compassie: Compassie voor anderen en het verlangen om bij te dragen aan het welzijn van mensen om je heen kunnen je keuzes en gedrag beïnvloeden.


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van waarden, en ze kunnen sterk variëren van persoon tot persoon. Het belangrijkste is om te erkennen dat je waarden kunnen veranderen en dat dit een normaal onderdeel is van persoonlijke groei.


De Invloed van Waarden op je Carrière

Deze verschuivende waarden hebben grote invloed op je werk:

1. Gelukkig in je Element: Als je baan in lijn is met je huidige waarden, dan is het niet zomaar een job. Het wordt een bron van vreugde en betekenis. Als je bijvoorbeeld milieu steeds belangrijker vindt, dan zal een baan in die sector je extra voldoening geven.

2. Conflict en Frustratie: Als je werk niet aansluit op je nieuwe waarden, kan dat interne conflicten veroorzaken en je ontevreden maken.Tips om je Loopbaan met Veranderende Waarden te Verenigen


1. Zelfreflectie: Neem de tijd om na te denken over je huidige waarden en hoe ze zijn geëvolueerd. Wat is nu echt belangrijk voor jou?


2. Carrière Check: Kijk kritisch naar je huidige baan. Past die nog bij je waarden? Zo niet, overweeg dan wat je kunt aanpassen om meer in overeenstemming te komen.


3. Verken en Experimenteer: Schrik niet terug voor nieuwe carrièrepaden die beter aansluiten bij je huidige waarden.


4. Praat erover: Als je merkt dat je werk niet langer in lijn is met je waarden, bespreek dit dan met je leidinggevende of HR. Misschien zijn er aanpassingen mogelijk.


5. Zoek Hulp: Een loopbaancoach kan je waardevolle inzichten geven en helpen bij het vinden van een nieuwe richting.


Je waarden zullen altijd blijven veranderen. Dat is een teken van groei. Het omarmen van die veranderingen en ze gebruiken als kompas voor je carrière kan leiden tot meer blijvend werkgeluk


Conclusie:

Als je door het avontuur van het leven navigeert, groeien je waarden met je mee. Dit is een natuurlijk onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Omarm die veranderingen en laat ze je leiden naar een carrière die perfect past bij wie je nu bent. Je werkgeluk wacht op de andere kant van die evoluerende waarden.
Wil je jouw waarden ontdekken? Neem contact op via info@bvida.nl | www.bvida.nl |21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


  • LinkedIn - grijze cirkel
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page