TeamBlik: Durf plezier te hebben met elkaar tijdens het werk…Go have a FIKA !!!

Bijgewerkt op: 23 jun. 2021

Dagelijks ben ik bezig met persoonlijke, professionele en organisatiegroei. Of het nou gaat om loopbaancoaching, teamcoaching of organisatieadvies, één van de eerste vragen die ik stel is:

· Wat wil je bereiken?

· Of wat wil je anders?


Er komen verschillende antwoorden, maar eentje die ik vaak terug hoor is: ik wil weer met plezier naar mijn werk gaan en mijn ding doen. Of Ik wil mijn team helpen om te groeien, meer samen te werken en gebruik te maken van elkaars krachten.


Resultaatgericht werken en doelstellingen hebben als organisatie zijn basis elementen om samen te kunnen werken in een team. Datgene te leveren dat je afspreekt met jouw klanten, opdrachtgevers of burgers, is essentieel voor het bestaansrecht van een organisatie. Naast heldere processen, passende bedrijfsinrichting en gezonde bedrijfsvoering zijn het medewerkers die het verschil kunnen maken.


Plezier hebben, trots kunnen zijn op eigen prestaties en die van collega’s zijn belangrijke aspecten om dag dagelijks een moment of ritueel voor te vinden.


Elkaar begrijpen, elkaars “handleiding” kennen en respecteren, dan kun je effectief en efficiënt gaan communiceren. Plezier in het werk en plezier met elkaar als team is de drijvende kracht om resultaten te behalen en te groeien.


Niet alleen staat dit centraal in onze dienstverlening, maar passen we dit ook toe in onze eigen bedrijfsvoering. Samen hebben we veel plezier in ons dagelijks werk. We stimuleren elkaar om te groeien en te gaan voor onze persoonlijke en professionele doelen. Om soms ook echt te falen, daar lering uit te trekken en te groeien. Met vooral veel humor, zelfspot en af en toe frustratie maken we zaken bespreekbaar met elkaar.
Uit onderzoek blijkt dat de volgende succesfactoren voor een super team dat resultaten neerzet zorgt:

· het hebben van plezier

· waardering

· vrijheid / zelfbeschikking

· verantwoordelijkheid


De zweden die snappen het wel en hebben tijd ingeruimd tijdens de werkdag. Dit noemen ze een fika!

Een fika is een normaal fenomeen binnen bedrijven en organisaties in Zweden, waar het tenminste één pauze tijdens een normale werkdag vormt. Vaak worden twee Fika’s genomen in een dag, rond 9:00 's ochtends en 3:00' s middags. Het fika is een belangrijk sociaal gebeuren waar medewerkers kunnen verzamelen en in gesprek zijn over persoonlijke en professionele zaken. Het is niet ongewoon voor het management om aan te sluiten en tot op zekere hoogte zelfs onbeleefd kan worden beschouwd als een van de collega's niet komt. De fika is niet beperkt tot een specifieke sector van de arbeidsmarkt en wordt beschouwd als de normaalste zaak, zelfs bij het bestuur. Bron Wikipedia


Dus: Durf plezier te hebben met elkaar tijdens het werk…Go have a FIKA!!!

Wil je meer weten hoe jij dit in jij dit kan doen als medewerker, werkgever, ZZP-er, MKB-bedrijf of overheidsorganisatie? Maak een afspraak via info@bvida.nl en laten we starten met een kop koffie en thee.64 weergaven0 opmerkingen