Niet weten waarom

Bijgewerkt op: 23 jun. 2021

Als coach wil ik graag snappen:


  • hoe iemand denkt

  • hoe iemand zich voelt

  • hoe de situatie waar hij of zij in zit is ontstaan

  • wat diegene drijft

en wat diegene nodig heeft om verder te gaan met hetgeen hij/zij wilt bereiken.


De vraagstukken en/of problemen liggen binnen verschillende gebieden, zowel in de werk- als privé sfeer. Dagelijks gaan Babette en ik met deze vraagstukken en/of problemen aan de slag. Samen, met de coachee aan de slag, eerst luisteren en verkennen via verschillende methodieken. Deze methodieken heb ik in de loop der jaren geleerd en toegevoegd aan mijn rugzak. Geen gereedschapskist, want een mens laat zich niet "fiksen". Wel een rugzak om iets uit te halen.


Eén van de zijwegen die je op kunt gaan, tijdens het verkennen of in je leven en werk, is de zij-weg van WAAROM.


Bijna iedereen doet het, ook ik ken de zij-weg WAAROM. Als ik het wil verkopen aan mezelf, dan zeg ik dat het komt door mijn onderzoekende aard of dat ik veel plezier haal uit analyseren om een ander goed verder te helpen. Zeker waar, maar als ik een laagje dieper ga, heeft het voor mij te maken met het thema: mag ik er zijn?


Gewoon zoals ik ben, zonder te geven, zonder alles te weten of op te lossen en gewoon mezelf te zijn. Als ik langs mijn levens-, liefdes- en loopbaanlijn naar beneden kijk, kan ik op mijn leerlijn invullen dat dit meerdere oorzaken heeft. Kan ik lering trekking uit die gebeurtenissen in het verleden en sommige gedachten herkaderen en omdenken. Maar dat kan niet met alles, soms is het gewoon ongemakkelijk of ontstaat er een moeilijke situatie.


Nog steeds zoek ik af en toe naar waarom en heb ik ook geleerd om het niet te weten, zaken niet op te lossen, niks te geven en verder te gaan met de vraag: Hoe nu verder van hier?


De afgelopen periode was, is en blijft het dynamisch voor de hele wereld met vragen en overwegingen m.b.t. fundamentele thema's. De zij-weg WAAROM zal blijven bestaan en is een goede zij-weg om te komen tot: Hoe nu verder van hier. Blijf niet op de zij-weg van WAAROM, het houdt je namelijk ook af van hetgeen je wilt bereiken. Het hield ook mij bezig en kwam er op een gegeven moment een gedicht uit.


Gedicht: Niet weten waarom


Waarom dit, waarom dat?

Ik wil het weten, waarom!

Wat heb ik gedaan?

Waarom deed die ander dat?

Waarom deed die ander mij dit aan?

Geen antwoord meer mogelijk? Of toch?….niet

Waarom, waarom, waarom…


Wat biedt waarom?

Het begrijpen, snappen, weten, een goed gevoel, afsluiting?

Voor sommige situaties JA, voor de meeste situaties Nee!....?


Waarom, waarom, waarom?

Het IK wil het weten.

Waarom, waarom, waarom?


STOP! Brengt het iets of brengt het niets?

En als het iets brengt, wat dan?

Laat je niet vangen en STOP met waarom!

Vraag aan IK: HOE?


Hoe nu verder van hier?


Titel: Niet weten waarom | schrijver: Bianca Mackintosh | 23-03-2021


Niet Weten Waarom 30032021 van B-vida | Bianca & Babette | Coachen | Gratis luisteren op SoundCloudWil jij jouw lijnen verkennen en de weg uitstippelen naar: Hoe nu verder van hier? Maak dan een afspraak via info@bvida.nl. Heb je vragen of wil je kennis maken kan dat ook, je bent van harte welkom bij B-vida, stationstraat 30, 6361 BH Nuth
84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven