B's Work: Het is maar werk! Nee, dat is het niet!

Bijgewerkt op: 23 jun. 2021

Werk is zoveel meer! Het betekent: ik kan de rekeningen betalen, ik kan mijn dochter of zoon meenemen naar de Efteling, ik kan meedoen, ik kan leren, ik heb leuke collega’s, ik kan mezelf ontwikkelen, ik doe ervaring op, ik werk aan mijn toekomst, ik vergroot de mogelijkheden voor mijn gezin, mijn bedrijf wordt nog beter door mijn inzet, Ik vergoot mijn zelfvertrouwen, ik ben zelfstanding, Ik ben een voorbeeld voor mijn omgeving, ik leer, ik kan op mezelf gaan wonen, ik kan met mijn vrienden op stap, voor mij is werk zingeving, ik kan….vul het maar in. Wat betekent werk voor jou?


In deze tijd besteden we een groot deel van de dag aan werken. Het zorgt ervoor dat ons brein en lichaam in beweging blijft. Dat is vanuit een groeiperspectief gezien. Maar praktisch gezien, in deze tijd, in deze wereld is het hebben van een baan een basis voor jezelf & gezin.


Sommige mensen zeggen: ik ben altijd mezelf, anderen zeggen werk is werk en privé is alles anders, weer anderen zeggen: nee, op het werk ben ik hetzelfde als thuis. Feit is dat we als mens hetzelfde zijn of we nu op het werk zijn, aan het sporten, aan de eettafel thuis of als je in de tuin werkt. Maar ons gedrag dat is niet altijd hetzelfde. Onze omgeving heeft veel invloed en wisselwerking op ons.

Binnen het gezin, familie of vriendengroep is het vaak duidelijk wie je bent en waar je voor staat. Dat hoeft vaak niet uitgesproken te worden, de posities die iedereen onbewust inneemt zijn zo gegroeid zonder daar een bedoeling mee te hebben.


Op het werk, werk je in een bepaalde functie, wordt een bedrijfsvisie geformuleerd en worden doelen gesteld. Mensen gaan aan de slag en ontstaat er een bedrijfscultuur. Geschreven en ongeschreven regels vormen deze bedrijfscultuur. Precies tussen deze regels door ontstaat er ruimte om te groeien, om te verkennen wat wel kan en wat niet kan, waar grenzen liggen en hoe we met elkaar omgaan als deze grenzen overschreden worden. Door deze ruimte wordt het overzichtelijk en veilig om persoonlijke, professionele en organisatiegroei een plek te geven.

Vanuit deze werkomgeving kunnen mensen veilig ontwikkelen. Natuurlijk is het zo dat er dan genoeg veiligheid moet worden ervaren binnen de organisatie om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en plaats te laten vinden.


Ondanks dat mensen weerstand vertonen bij veranderingen, ontstaat er ruimte om als mens uit deze weerstand te komen. Als het lukt om vanuit deze weerstand bij te blijven dragen aan een oplossing of in ieder geval niet stagneert, hebben we het over persoonlijke ontwikkeling met een gouden randje! Persoonlijke ontwikkeling draagt niet alleen bij op het werk, maar is vooral merkbaar in de privé omgeving(en). Werk kan een hefboom zijn voor persoonlijke, professionele en organisatiegroei.

En nee, dat gaat niet vanzelf, gaat met vallen en opstaan, het maken van fouten en is een onvoorspelbaar proces. Echter wanneer men zorgt dat de beweging in het proces blijft en de energie gaat naar oplossingen ten gunste van iedereen, het voelt alsof het bijna vanzelf gaat.


Dus werk is zoveel meer dan alleen maar werk! Dus pak het stuur beet en

· Wat wil je?

· Wat kun je?

· Hoe kan je dit doen?

· Wie kan mij daarbij helpen?

· Waar kan ik dit doen?


Wil je weten met welke vraag jij kunt starten? Wij verkennen het graag, samen met jou. Want B-vida, is denken & doen! Maak een afspraak via info@bvida.nl

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven